Kursus Penyediaan Pastri
Untuk kursus penyediaan pastri, pelajar-pelajar akan didedahkan mengenai peralatan, perkakas khas dan bahan yang akan digunakan untuk membuat pastri.
- Antara modul menarik yang terkandung di dalam kursus penyediaan pastri adalah proses awal pembuatan kek sehingga proses akhir menghias kek mengikut kreativiti setiap pelajar.
- Untuk kursus penyediaan bakeri, pelajar-pelajar akan didedahkan mengenai peralatan, perkakas khas dan bahan yang akan digunakan untuk membuat roti.
- Antara modul menarik yang terkandung di dalam kursus penyediaan bakeri ialah cara mengadun roti yang betul iaitu bermula dari proses menguli, mengembang dan membakar roti
Kursus Penyeliaan Makanan dan Minuman (Food & Beverage)
- Untuk kursus penyeliaan makanan dan minuman, pelajar-pelajar akan didedahkan mengenai peralatan dan perkakas yang terlibat semasa servis dijalankan.
- Antara modul menarik yang terkandung di dalam kursus penyeliaan makanan dan minuman ialah tatacara American Service, tradisional dan moden service dan lain-lain. Kursus ini lebih tertumpu kepada tatasajian meja VVIP dan meja majlis megikut tema yang dikehendaki.
- Untuk kursus penyediaan makanan, pelajar-pelajar akan didedahkan mengenai peralatan,perkakas khas dan bahan yang akan digunakan untuk memasak.
Antara modul menarik yang terkandung di dalam kursus penyediaan makanan adalah teknik memasak masakan barat dan timur. Antara masakan barat ialah chicken chop, lamb chop, salad, lasagna dan lain-lain. Manakala untuk masakan timur pula adalah lauk pauk tradisional, jenis-jenis nasi dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment